CRI

 

CRI staat voor Color Rendering Index, oftewel kleurweergave-index. Niet alleen led verlichting heeft een CRI waarde, alle lichtbronnen (zelfs de zon) hebben een CRI waarde. De kleurweergave-index is een maatstaaf om de kwaliteit van het licht aan te duiden. Kort gezegd: Hoe lager de CRI waarde, hoe verder kleuren van objecten afwijken van de realiteit.
De kleurweergave-index loopt van 0 t/m 100. Hoe hoger de Ra waarde, hoe beter het licht uit de led lamp. De Ra waarde wordt bepaald door zes referentiekleuren te vergelijken met een andere lichtbron (bijvoorbeeld de zon of een gloeilamp). Het verschil in die meting is de afwijking vanaf 100. Bij een grote afwijken zien we kleuren anders dan ze in werkelijkheid zijn. Blauw is dan bijvoorbeeld niet helder blauw, maar een beetje grijs.

 

Minimale Ra waarde

We kennen in Europa niet echt harde eisen voor de verkoop van led verlichting. Er zijn echter wel minimale eisen voor openbare gebouwen en werkplekken. In de praktijk betekend dat, dat op bijna alle locaties een minimale waarde van Ra 80 is gesteld.

 

Voorbeeldfoto

Links op de foto zijn de rozen belicht met een lamp met hoge Ra waarde. De rozen links zijn belicht met lichtbron met een lage Ra waarde. Het zijn, uiteraard, dezelfde rozen. De lamp met een lage CRI geeft te weinig rood licht om het rood van de rozen goed te kunnen weergeven.

Bel ons