LB-normering

 

Het is een algemeen bekend dat de lichtopbrengst van leds afneemt tijdens hun levensduur. Tussen de verschillende lichtbronnen en armaturen met geïntegreerde leds en de diverse fabrikanten zitten soms grote verschillen. Om een duidelijke lijn te krijgen in wat de kwaliteit is van led-lichtbronnen en armaturen met geïntegreerde leds is de LB-normering in het leven geroepen

 

LB-normering: de L-waarde

De eerste waarde van de LB-normering is de L-waarde. De L-waarde geeft de hoeveelheid terugval van de lichtopbrengst aan na een bepaalde tijd. Heeft de lichtbron een levensduur van 60.000 branduren en een L70 waarde, dan betekent dit dat er na 60.000 branduren nog circa 70% van de lichtopbrengst over is. Hoe hoger dus het getal van de L-waarde, hoe kwalitatief beter de lichtbron is.

 

LB-normering: de B-waarde

De LB-normering kent naast een L-waarde ook een B-waarde. De B-waarde geeft het percentage leds aan dat minder lichtopbrengst heeft dan aangegeven bij de L-waarde na het aantal branduren. De B-waarde gaat altijd uit van een worst-case scenario. In praktijk kan dit dus altijd positiever uitvallen. In sommige gevallen wordt de B-waarde niet genoemd. Men gaat in dat geval altijd uit van een B50 waarde.

 

Voorbeeld :

Lichtbron van merk ‘X’ heeft een lumen output van 2500 lumen, een levensduur van 60.000 branduren en een LB-normering van L70B30. De L-waarde geeft aan dat er na 60.000 branduren nog 70% van de lichtopbrengst over blijft, oftewel de lumen output is na 60.000 branduren nog 170 lumen. De B-waarde van deze lichtbron geeft aan dat bij 30% van deze lichtbronnen de lumen output minder is dan 1750 lumen na 60.000 branduren.

 

Bel ons