Lichtplan

Er is in een bedrijf of organisaties niet altijd genoeg aandacht voor het juist verlichten van ruimtes waarin mensen een groot deel van de tijd verblijven. De invloed van de hoeveelheid en ook de kwaliteit van het licht wordt vaak onderschat en vergeten. Terwijl goede verlichting juist bijdraagt aan betere productiviteit, veiligheid en bioritme van de mens.

Het is wetenschappelijk bewezen dat men een betere prestatie kan leveren met goede verlichting. Hierdoor heeft men een beter oriëntatievermogen, minder vermoeidheid van de ogen en daardoor natuurlijk een beter zicht. Het is dan ook van belang dat men hier serieus rekening houd en een lichtplan volgens NEN 12464 norm en Arbo voorschriften wordt gemaakt.

Specifieke kenmerken van een ruimte

Met een goed lichtplan is vooraf te zien welke invloed het licht zal gaan hebben. Alle specifieke kenmerken van een gekozen ruimte dienen als uitgangspunt voor het ontwerp.

  • Waar wordt de ruimte voor gebruikt?
  • Welke werkzaamheden worden er verricht?
  • Hoeveel mensen gebruiken de ruimte en hebben deze mensen misschien op verschillende momenten verschillende intensiteit van verlichting nodig?

Ook de aankleding en de kleur van de vloer en de wanden spelen in dit alles een belangrijke rol.

 

 

Compleet uitgewerkt lichtplan

Een lichtplan (of ook wel: verlichtingsplan) is een compleet uitgewerkt concept waarin is opgenomen welke verlichtings armaturen nodig zijn om een ruimte optimaal te verlichten. Het juiste aantal lampen wordt nauwkeurig bepaald en ook de precieze plaats in de ruimte wordt er zorgvuldig in aangegeven.

Verlichtingsplan op maat

AVL maakt in overleg een passend verlichtingsplan. Alles wordt zorgvuldig geïnventariseerd en in kaart gebracht. Of het nu gaat om een verlichtingsplan voor een horeca zaak, garage bedrijf, kantoor, kapsalon, winkel, showroom of fabriekshal, AVL heeft voor elke ruimte de kennis en producten in huis als het gaat om het maken van een passend ontwerp.

Op basis van alle gegevens wordt een berekening gemaakt en wordt op maat een lichtplan ontworpen waarbij de NEN 12464 norm de basis is van het ontwerp. Natuurlijk worden met klant specifieke wensen rekening gehouden. Wilt u meer weten neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.

Bel ons