Werkplaatsverlichting

Goede verlichting is een must voor elke werkplaats. Want licht verhoogt de productiviteit, vermindert de kans op ongelukken en zorgt dat bioritme van de medewerker stimuleert en zich opgewekter voelt. Met juiste ledverlichting bespaart u bovendien fors op de energierekening. AVL kan indien gewenst een energiescan voor u uitvoeren zodat u exact weet wat te behalen besparing en investering is zodat weet wat de terugverdientijd is.

Een werkplaats verlichten begint met het maken van een lichtplan. We leggen u hieronder uit hoe u vaststelt welke belichting nodig is en uit welke materialen u kunt kiezen om uw werkplaats te verlichten.

 

Welk licht intensiteit is nodig?

Bedrijfsverlichting moet voldoen aan verschillende normen, zoals de NEN 12464. Dit betekent dat er de verlichting aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om toegepast te mogen worden. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij wat de functie van een ruimte is en aan welke normen u moet voldoen.

Het vereiste lichtniveau hangt af van de werkzaamheden die in de werkplaats worden verricht. Verricht u bijvoorbeeld grove werkzaamheden, zoals metaalbewerking, dan volstaat een lichtniveau van 300 lux. Maar bij fijne werkzaamheden, of machinale handelingen, is een lichtniveau van 500 lux het minimum.

 

Welke kleur(temperatuur) verlichting kies ik voor de werkplaats ?

Een ander punt dat we besproken wordt, is welke kleurtemperatuur van de verlichting er nu geschikt is voor de werkplaats. Ook dit hangt van de soort werkzaamheden.

In principe worden er 3 kleurtemperaturen toegepast:

  • 3000 Kelvin oftewel warm wit licht ( kantoor, sfeerwinkels, horeca )
  • 4000 Kelvin oftewel neutraal wit ( kantoor, werkplaats, garages, magazijnen etc. )
  • 6500 Kelvin oftewel daglicht ( werkplaats, magazijnen, garages etc. )

Eigenlijk valt voor het verlichten van een werkplaats 3000 K meteen af. Het is namelijk meestal niet nodig om (extra) sfeer te brengen in een werkplaats. Daarmee blijven dus 4000 Kelvin en 6500 Kelvin over.

In het algemeen is in elke werkplaats 4000 Kelvin het meest geschikt. Dat is namelijk neutraal licht en dus prima geschikt om mee te werken.

 

Welke type verlichting is voor mij de beste oplossing?

Op de eerste plaats wordt antwoord gegeven op de vraag waar goede werkplaatsverlichting aan moet voldoen en dat is zeer afhankelijk van de werkzaamheden en persoonlijke wensen.

In oude gebouwen zie je nog meestal oude T8 of T5 TL buizen die in sommige gevallen best vervangen kunnen worden door T8 of T5 led buizen. In werkplaatsen die hoger zijn zie je vaak gasontladingslampen die gemakkelijk vervangen kunnen worden door energiezuinige led High Bays.  In andere gevallen is juist een lijnverlichting de beste oplossing.

Welke kleur er nu geschikt is voor gebruik in de werkplaats, is een vraag die bij veel van onze klanten speelt. Moet dat warm wit licht, neutraal wit of juist daglichtkleur zijn?

Tenslotte een antwoord op de vraag wat er zoal speelt bij het maken van de keuze voor of puntverlichting of lijnverlichting. Niet altijd even gemakkelijk.

 

Puntverlichting of lijnverlichting in de werkplaats ?

Een ander belangrijke kwestie is de keuze voor puntverlichting of voor lijnverlichting.

Puntverlichting houdt in dat er een aantal punten in de werkplaats voorzien is van armaturen waar relatief veel licht uit komt.

In het geval van lijnverlichting lopen er verschillende lijnen door de werkplaats, en is er sprake van meerdere armaturen.

Dat zorgt voor een betere spreiding van het licht over de werkplaats.

U kiest voor puntverlichting op het moment dat u de werkplaats bijvoorbeeld voor opslag gebruikt, of wanneer er minder verfijnde werkzaamheden worden uitgevoerd in de werkplaats.

Een belangrijk en groot voordeel daarvan is dat het relatief goedkoop is en bovendien eenvoudig is te installeren.

Heeft u werkzaamheden waar de hele ruimte benut wordt, en waar op elke plek ongeveer dezelfde hoeveelheid licht nodig is, kies dan voor lijnverlichting. Dat geeft een veel betere spreiding van het licht over de gehele ruimte van de werkplaats.

 

Experts van AVL

De experts van AVL Solutions  helpen u niet alleen met het vinden van de perfecte verlichting, wij kennen ook alle actuele wet- en regelgeving en helpen u met een verlichting die aan alle normen voldoet.

Hierdoor schept u een prettige, goed verlichte werkplaats waarbij de mensen beter geconcentreerd aan het werk zijn en daardoor minder fouten maken.

Bij het bepalen van het type werkplaatsverlichting, maakt u een keuze uit deze drie meest voorkomende types:

  • High bay
  • Lijnverlichting

Deze drie types worden hieronder op deze pagina nader toegelicht

 

High Bay

Een lichtplan gebaseerd op High Bay zorgt dat u relatief weinig armaturen nodig heeft om de werkplaats geheel te verlichten.

Werkplaatsverlichting door middel van High Bay armaturen is in de grove metaalverwerking de meest gekozen oplossing. Het nadeel van High Bay armaturen is dat er meer schaduwen ontstaan doordat er minder armaturen worden gebruikt.

 

Lijnverlichting

Met lijnverlichting  heeft u de flexibiliteit om het lichtniveau per plek in de werkplaats te verhogen of te verlagen. U heeft bovendien weinig schaduweffecten.

Lijnverlichting is doorgaans duurder dan High Bays.

 

Verlichting zelf of laten installeren?

Hoeveel en welke materialen u nodig heeft hangt helemaal af van de locatie. Het is in sommige gevallen mogelijk om zelf te installeren, maar onze vakbekwame monteurs kunnen dit ook voor u doen indien u dit wenst.

 

 

Bezoek aan uw werkplaats 

Een bezoek van onze adviseur begint met een wandeling door uw werkplaats waar de huidige situatie bekeken en besproken wordt. De omgeving bepaalt namelijk de behoefte: hoeveel daglicht is er aanwezig, op welke plekken werken de meeste mensen en welke hoeken zijn moeilijk te belichten? Welke eisen stelt de Arbowetgeving?

Dit zijn een paar van de voorbeelden van vragen die onze adviseur u gaat stellen, om samen met u tot een goed doordacht lichtplan te komen.

 

Bel ons